Свещи | Магия

Събота, 25.Feb.2017, 8:11 PM

Здравейте Гост | RSS
Магията - практика и самоусъвършенстване

Начало | Каталог статии | Регистрация | Вход

Вход


Меню на сайта

Категории раздели
Свещи [1]
Цветове в магията [1]
Растения в магията [1]
Талисмани и амулети [1]
Кристали и камъни в магията [1]
Стихии [1]
Руни [1]

Ново от форума
 • ЗАКРИВАМ ФОРУМА ЗАВИНАГИ (0)
 • Другите за троловете (81)
 • Дневник на Rebeka (5)
 • Дневник на Solomon (33)
 • LIBER AOM- уводни думи (0)
 • LIBER AOM- подредено... (1)
 • Милениумът. - част 4 (0)
 • LIBER NOX - подредено... (5)
 • ЛУНАТА (5)
 • Чародейство. - част 1 (2)

 • Търсене

  Ранг в google
  Page Rank

  Тагове
  НЛП (1)

  Начало » Материали » Практика в магията » Свещи

  Свещи

  Не е известен произходът на свещите. Съществуват обаче данни, че свещи от пчелен восък са били използвани в Египет, а също и в Крит, някъде преди около 3000 г. пр. н.е. Освен от восък, свещи древните правили и от смола. Днес свещи се правят от пчелен восък, парафин, стеарин и други.

  В Египет свещите са използвани в ритуали за предизвикване на съновидения. Сядали на тъмно с лице на юг и гледали пламъка, докато не им се привиди някое божество, след което лягали да спят, вярвайки, че именно това божество ще им се яви на сън и ще отговори на техни въпроси.

  Около 200 г. н.е. свещите са масово използвани в езическите религиозни практики, по сведения на Тертулиан. По-късно свещите навлизат и в християнските църковни ритуали, главно като връзка с мъртъвците, украса и други, за католиците - гонене на демони, защита от нападения на вещици и други.

  Свещите, също и техният пламък, са съставна част на класическата магия. През вековете свещите, ползвани за магия, са били с най-различна форма, големина, цвят и са били направени от най-различен материал и били комбинирани с всякакви специално подбрани за целите на конкретна магия масла, билки, талисмани. На свещите понякога се изрязват символи. Пламъкът се ползва за концентрация на намерението при медитация/ автохипноза.

  За нуждите на магията се препоръчва свещите да се купят специално за тази цел, а не да се вземат ползвани. Както и след като една свещ е ползвана в ритуал, тя не следва да се ползва повече.

  Формата и големината на свещите се избират според както подскаже вътрешната интуиция, че е най-подходящо.

  Подборът на цвета на свещите, това, дали ще са с аромат и евентуално ако са - какъв точно ще бъде този аромат, е въпрос на себепознание.

  В класическата магия свещите са неразделна част от магическия ритуал. Със свещи в някои видове ритуали се отбелязват посоките на света, като свещите могат да са едноцветни или в какви ли не цветове. Някои магически традиции препоръчват следния избор на цветове за свещите за обозначаване на посоките, както следва, примерно:

  Изток - златист
  Юг - червен
  Запад - зелен
  Север - син

  Повечето магически школи препоръчват допълнително да се палят всякакви свещи, вкл. в качеството им на олтарен огън.

  Някои магически школи делят свещите на видове:

  - Олтарни. Това са две голями свещи (често бели или черни, или една бяла и една черна според зависи); Разполагат се в двата срещуположни края на магическия олтар и се палят винаги преди всички други свещи.

  - Жертвени свещи. Тези свещи обикновено са в подходящ за целта на магията цвят и се разполагат на усет. Ползват се за концентрация/ медитация/ автохипноза по време на мигията.

  - Дневни свещи. Става въпрос за свещи, ползвани в един ритуал с няколкодневна продължителност. Когато става въпрос за магия, която е планувано да се върши в няколко поредни дена, свещите не се сменят, а се горят на части за деня, според свършеното и от там името им. Обикновено стоят в предната дясна част на олтара, но не е задължително.


  Много е важно да се осигури безопастност, когато се ползват свещи. Стаята трябва да е с възможност за проветряване, а в близост до свещите не следва да има запалими материали. Свещите трябва да са в свещници, а не да са лепени по капачки или нестабилно закрепени върху някакви подръчни подложки.

  Свещите са олицетворение на стихията на Огъня и затова се използват най-вече в магии, свързани като цяло с именно тази стихия, т.е. в магии, целящи да донесат личностна промяна, творчество, вдъхновение, самоусъвършенстване, самоизразяване, активност, постоянство и целенасоченост, разкриване на индивидуалността. Посоката, символизираща Огъня като стихия е Юг.

  Тъй като чрез цветовете се правят и редица асоциативни връзки, което дава възможност цветът да бъде използван в качеството му на код или на символ, е цветът на свеща трябва да е внимателно подбран според личният символен усет за цвят, който е специфичен за всеки човек.

  Обикновено в различните магически школи въпреки това се дават значения на цветовете. Тези класификации са най-различни и често противоречиви. Давам само информативно най-разпространеното като идея за символи на цветовете на свещите и за какви цели се ползват обикновено:

  Бяла свещ

  Олтарна свещ/ жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: чистота, искреност, мъдрост, истиная лекотата, свобода, смърт.
  В магическата практика се ползва: за изчистване на съзнанието от мисли и изобщо за очистителни ритуали, за успокоение.

  Черна свещ

  Олтарна свещ / жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: смърт, тайнственост, загадка, мрак.
  В магическата практика се ползва: в магии за защита, за добиване на увереност в себе си. Също така се ползва за очистителни ритуали. В черната магия се ползва при медитация с цел опознаване на несъзнаваното.

  Сива свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: обаяние, очарование, неутралност, неутрализация.
  В магическата практика се ползва: в магии за добиване на контрол над дадена ситуация.

  Червена свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: огън, горене, кръв, агресия, решителност, страст.
  В магическата практика се ползва: за решавани на проблеми в личен аспект, свързани с недостатъчно решителност и в магии за любов, страст.

  Зелена свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: спокойствие, мекота, отпускане, стабилност, увереност.
  В магическата практика се ползва: в магии, в които присъства стихията Земя (например магии за пари, за плодородие и други). А също се ползва и в магии, целящи да дадът отмора.

  Жълта свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: нетърпеливост, интуиция, комуникативност, интелект.
  В магическата практика се ползва: в магии, свързани с развитие на интелекта, на творчеството, за уравновесяване на емоциите, за помощ в запомнането и обучението, за подобряване на комуникативни способности.

  Оранжева свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: храброст, здраве, творчество, активност, вътрешно равновесие, адаптация, авторитет, власт, спокойствие.
  В магическата практика се ползва: в магии, свързани с промяна на някакви лични качества: например в магии за разрешаване на проблем, който изисква спокойна оценка на ситуацията, увереност и добра логика или в магии от типа, ако на човек му е тъжно и гадно по някакъв повод, пали такава свещ с идеята да му се оправи настроението.


  Синя свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: вода, вътрешна концентрация, вътрешно задълбочаване.
  В магическата практика се ползва: при работа със сънища.  Виолетова свещ

  Жертвена свещ/ дневна свещ.
  Символ: емоционалност, тревожност, агресия, интуиция.
  В магическата практика се ползва: в защитни ритуали.

  Категория: Свещи | Добавил: theshadow (19.Сеп.2009)
  Прегледи: 5109 | Тагове: ритуали, пчелен восък, стеарин, парафин, свещи, свещ, божество, съновидения | Рейтинг: 5.0/4
  Всички коментари: 0
  Да добавят коментари могат само регистрираните потребители.
  [ Регистрация | Вход ]
  Луната
  CURRENT MOON

  Кой е онлайн

  Онлайн всичко: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0

  Мини-чат

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz


 • magiata.ucoz.com © 2017