Руни | Магия

Неделя, 26.Feb.2017, 0:55 AM

Здравейте Гост | RSS
Магията - практика и самоусъвършенстване

Начало | Каталог статии | Регистрация | Вход

Вход


Меню на сайта

Категории раздели
Свещи [1]
Цветове в магията [1]
Растения в магията [1]
Талисмани и амулети [1]
Кристали и камъни в магията [1]
Стихии [1]
Руни [1]

Ново от форума
 • ЗАКРИВАМ ФОРУМА ЗАВИНАГИ (0)
 • Другите за троловете (81)
 • Дневник на Rebeka (5)
 • Дневник на Solomon (33)
 • LIBER AOM- уводни думи (0)
 • LIBER AOM- подредено... (1)
 • Милениумът. - част 4 (0)
 • LIBER NOX - подредено... (5)
 • ЛУНАТА (5)
 • Чародейство. - част 1 (2)

 • Търсене

  Ранг в google
  Page Rank

  Тагове
  НЛП (1)

  Начало » Материали » Практика в магията » Руни

  Руни
  Руните са писмени символи, използвани от германци и скандинавци от 1 в. пр. н.е. (поне на толкова е датиран първият германски рунически строй - футарк). Някои твърдят, че келтите също ползвали руни. Известните рунически азбуки са: 2 в датски стил, 5 в шведско-норвежски. Англосаксонците също имат нещо подобно. Дори българите си имат руническо писмо, използвано VI-X в. паралелно с кирилицата (произхождащо от орхонско-енисейските руни).

  Думата "руна" означава в превод "тайна". Но коренът на думата първоначално е означавал "шепот" (от немското raunen).

  Според митологията, руните са открити от върховния бог Один (при норвежците) или Вотан (при германците), докато висял на едно древно дърво (Игдрасил) без храна и вода в продължение на 9 дни и 9 нощи, самонабучен с копие. По този начин богът принася себе си в жертва на дървото, което се явява в случая символ на цялото мироздание. Висейки така, Один наблюдавал, докато накрая не стигнал до концепцията за руните. Хвърлил на земята 9 пръчици и те образували матрица от вертикални и диагонални линии. Чрез това се появяват 24-те символа на руните. Изходните 9 пръчки са целия Космос, т.е. самото дърво. Получаването на руните и на тяхното знание освободили Один. Один дава руните като дар за хората.


  Древните скандинавци ползвали руните не толкова в качеството им на азбука, колкото като средство за магия, поради което често ги изрязвали върху оръжията си, в домовете си и т.н.

  Затова и се приема, че руната има двойнствен смисъл - от една страна това е писмен знак, а от друга, този писмен знак има своето магическо значение. В гадателските системи се различават обърнати руни и руни в нормално положение като от това зависи какво ще се тълкува.


  Руните са разделени на 3 групи (атт). От фонетическото съответствие на руните от първия атт, азбуката получава името Футарк.

  1 атт:

   
  FEHU/ ФЕХУ (скандинавски: "животно, имущество")- Руна на собственността.

  Примерна употреба в магията: отговаря за защита на богатствата, които постоянно се използват и умножават, посредством дейност. Или по аналогичен начин се приема, че действа спрямо усвоения жизнен опит. Но и е носител на двойнственост, в смисъл че придобитото богатство освен източник на хубав живот, може да бъде и източник на раздор в рода. Също така тази руна е символ и на огъня и на започващото движение.


   
  URUZ/ УРУЗ (скандинавски: "див бик")- Руна на Мощта.

  Примерна употреба в магията: Нещото, което превръща замисъла в конкретна форма. подпомага укрепването на духа. Традиционно се приема, че това е руна на мощта, в това число на магическата и на сексуалната. Смятало се е, че силата на тази руна е в състояние да лекува.


   
  THURISAZ/ ТУРИСАЗ (скандинавски: "турс") Турс- това са човекоподобни великани в германската традиция.

  Примерна употреба в магията: за изпитание, за защита, за принуждаване, за осмисляне на живота, за възобновяване. Възприемана и като руна на водата, на пасивността, на стабилността и на постоянството.


   
  ANSUZ/ АНСУЗ (скандинавски: "ас")- Руна, свързана с боговете Аси(Æsir), най-главният из между които е Один.

  Примерна употреба в магията: достигане на самопознание и знание, по подобие на Один, който е най-главният сред асите и най-мъдър сред тях. Неговата мъдрост не му е дадена по принцип от самото начало, а той я придобива в резултат на своя стремеж към мъдростта. Самопознанието и Знанието не се дават на равнодушния и на този, който не е в състояние да се бори, за да ги получи.   
  RAIDHO/ РАИДО (готски: "пътешествие")- Руна за пътуване, път.

  Примерна употреба в магията: Начинът на път е важен, а не само крайната цел. Пътят е разглеждан като безкраен, също и като изпитание. В символен план тази руна изобразява движението на живота. Руната се е ползвала, за да предотвратява появата на препятствия в движението по пътя и за избор на верния път.


   
  KENAZ/ КЕНАЗ (скандинавски: "факел")- Руна на въплъщението и разкриването.

  Примерна употреба в магията: Тази руна е въплъщение на първичния огън на Муспелхейм и на искрата, довела до зараждането на живота в леда на Нифелхейм. Вярвало се, че тази руна превръща мъртвото знание в разбиране. Някои я ползват като руна на разкритието. Ползва се за достъп до знание, позволяващо да се види истинската структура на каквото и да е. За разкриване на вътрешния потенциал. За разширение на съзнанието от към приемането на нови идеи и за творческа насоченост.   
  GEBO/ ГЕБО (готски: "дар")- Руна на дара, божествен дар.

  Примерна употреба в магията: Дарът в случая е времето. Считало се е, че нищо няма такава ценност, както времето. Тази руна често е била употребявана в любовни магии, но също така се е ползвала и като руна, обезпечаваща съюз и партньорство.
   

   
  WUNJO/ ВУНЬО (готски: "радост")- Руна на радостта.
    
  Примерна употреба в магията: Възприемана още като руна на въздуха. Ползвала се е за обозначаване на заслужената радост, като се е вярвало, че радостта - това е източник на сила. Въздейства се на възприятиятията на човека за действителността, а не на самата действителност.

  2 атт:


   
  HAGALAZ/ ХАГАЛАЗ (скандинавски: "град")- Руна на разрушението.

  Примерна употреба в магията: Руната се свързва символно с природната сила на разрушението (наводнения, земетресения и подобни). В магически аспект се ползвала за придобиване на способност за измъкване от омагьосан кръг, за разрушаване на отношения и планове. За разрушаване по принцип на дадено нещо, което да доведе до изграждането на нещо ново и с повече стабилност.   
  NAUDHIZ/ НАУДИЗ (скандинавски: "нужда")- Руна на принуждаването.

  Примерна употреба в магията: За избягване на нещастни случаи, за придобиване на сила в кризисни ситуации. Ползвала се и като средство за осъзнаване на собствената незавършеност и на нуждата от достигането на завършеност.


   
  ISA/ ИСА (скандинавски: "лед")- Руна на леда.

  Примерна употреба в магията: Ледът е възприеман като стихията на Началото, която в последствие става основа на Творението. Ледът се счита за статичен. Древните мистици на Севера твърдят, че Вселената е съставена от Огън (енергия) и Лед (материя). ISA се асоциира с мъдрост, идваща от вековете. Това е една от най-мощните от гл- т. на магията руни. Немислене.   
  JERA/ ЙЕРА (скандинавски: "година")- Руна за получаване на резултати.

  Примерна употреба в магията: Обозначаване на цикличност (зима, пролет, лято, есен, раждане, живот, смърт и т.н.). Тази руна учи, че за да му върви на човек, той трябва да си го заслужи. В магически аспект се използва за развиване на търпението.


   
  EIHWAZ/ ЕЙВАЗ (скандинавски: "тис")- Руна на трансформацията.

  Примерна употреба в магията: Тази руна символизира Игдрасил, т.е. дървото, на което е висял Один, за да разбере устройството на света и от там- руните. Това е руна и на мистериата, на прехода, на смъртта. Ползвала се е в защитни магии и в инициации.


   
  PERTHRO/ ПЕРТРО (готски: "това, което е скрито")- Руна на решението.

  Примерна употреба в магията: Руната е свързана с всякакви магии, ползващи стихията на земята. Акцентът е поставен върху правото на избор с неизвестен краен резултат. За съхранение на тайни.


   
  ALGIZ/ АЛГИЗ (скандинавски: "лос")- Руна на защитата.

  Примерна употреба в магията: както показва самото име, руната се е ползвала в защитни магии, най-вече за защита на живота на приносителя на руната. Използвала се е също така и за разрешаване на конфликти.


   
  SOWILO/ СОВИЛО (скандинавски: "Слънце")- Руна на победата, на щастието.

  Примерна употреба в магията: За унищожение на всичко, което не е функционално или не е жизнеспособно. За довеждане до победоносен завършек на някаква битка. За установяване на мяра в даден порядък.


  3 атт:

   
  TIWAZ/ ТИВАЗ (скандинавски: "Тюр")- Руна на едноръкия бог на войната Тюр (Týr).

  Примерна употреба в магията: Тази руна се е считала за покровителстваща войните, които по този повод си я дълбаели върху своите оръжия, за да придобият усещане, че следват правилния път с нужното достойнство и преодоляват всякакви препятствия.


   
  BERKANO/ БЕРКАНО (скандинавски: "бреза")- Руна за растеж и плодородие.

  Примерна употреба в магията: Често е използвана в защитни заклинания и в любовни магии, а също и в магии за позитивно израстване и при лечение на разни заболявания. Това е руна, символизираща жената във всичките и аспекти.


   
  EHWAZ/ ЕВАЗ (готски: "кон" )- Руна на изменението и на прогреса.

  Примерна употреба в магията: това е също руна на пътешествието. Отъждествява се обикновено със Слейпнир - осемглавият кон на Один, с който той пътешествал между световете (Асгард, Ванахейм, Етунхейм, Лесалфахейм, Мидгард, Муспелхейм, Нифлхейм, Сварталфахейм, Хелхейм). Слейпнир можел да ходи не само по земята, а и по въздуха. Руната е покровител на пътешествениците.


   
  MANNAZ/ МАННАЗ (скандинавски: "човек")- Руна на съдбата.

  Примерна употреба в магията: Руна на вътрешното магическо посвещение. Познание на света, достигано при скандинавците чрез Один и чрез Хеймдалем. Понякога се разглежда като път към несъзнаваното.


   
  LAGUZ/ ЛАГУЗ (скандинавски: "вода"), Руна на водата и магията.

  Примерна употреба в магията: Ползвала се е за магии, включващи в себе си стихията на водата. Но тук следва да се отбележи, че трактовката на водата при скандинавците се отличава от същата в европейските окултни системи. Водата не се възприема като тайнствена дълбина, а по-скоро като поток на самия живот. Символ на удачното стечение на обстоятелствата, сила, която носи и поддържа.


   INGWAZ/ ИНГВАЗ (готски: "Ингви")- Руна на плодородието, в аспект на бога на плодородието Ингви.

  Примерна употреба в магията: В магии за плодородие в репродуктивния му аспект. Използвало се е в култа към Ингви за разкриване на тайните на живота и смъртта.


   
  DAGAZ/ ДАГАЗ (готски: "ден")- Руна на светлината.

  Примерна употреба в магията: За решаване на проблеми, за благополучие, сила, защитни магии.


   
  OTHALA/ ОТАЛА (готски: "разделение")- Руна на разделението.

  Примерна употреба в магията: защитна магия в аспект защита на собственост, на приятели, на рода.
  Категория: Руни | Добавил: chimera (19.Сеп.2009)
  Прегледи: 4438 | Тагове: руна, Руни, Игдрасил, футарк, Тайна | Рейтинг: 5.0/7
  Всички коментари: 0
  Да добавят коментари могат само регистрираните потребители.
  [ Регистрация | Вход ]
  Луната
  CURRENT MOON

  Кой е онлайн

  Онлайн всичко: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0

  Мини-чат

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz


 • magiata.ucoz.com © 2017