Осъзнато сънуване- част 4 - Форум за магия и окултизъм

Неделя, 22.Яну.2017, 3:43 AM

Здравейте Гост | RSS
Магията - практика и самоусъвършенстване

Начало | Осъзнато сънуване- част 4 - Форум за магия и окултизъм | Регистрация | Вход

[ Ново във форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Forum moderator: theshadow 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » ХАОС МАГИЯ » LIBER MMM » Осъзнато сънуване- част 4
Осъзнато сънуване- част 4
theshadowDate: Понеделник, 12.Сеп.2016, 3:42 PM | Message # 1
Админ-ДИКТАТОР
Group: Администратори
Messages: 4974
Reputation: 93
Status: Офлайн
Осъзнато сънуване

Питър Карол разглежда съня като средството за излаз в състоянието на ясновидски транс... И... Като средство за разни шарлатании, каквито са "преживяванията извън тялото" и "срещите със същества"... Преди да напиша какво той предлага за овладяване на осъзнатото сънуване, искам да коментирам кое и защо е опасно и също така да разоблича шарлатаниите, които е възприел за чиста монета... Ще отделя повечко място за обяснения, тъй като не става въпрос за безопасни или безобидни неща.

Опасност относно ясновидство по време на сън:

Да- сънят може да прерасне в ясновидски транс, но е по-опасният начин за оказване в това състояние, тъй като контролът над ясновидския транс по време на сън е нищожен. Състоянието на ясновидство по време на сън е опасно не само за озовалия се в него, а и за всеки, на който се гледа в един такъв момент. По принцип ясновидският транс не е от безобидните трансове. Освен това е много по-трудно да се достигне от осъзнато сънуване до ясновидски транс, отколкото от будно състояние на съзнанието до ясновидски транс. Поради това и не препоръчвам осъзнатото сънуване да се използва за целите на ясновидството.

Шарлатании:

- Излизане извън тялото.


Една от най-разпространените шарлатании в днешно време е т.нар. излизане от тялото. Но първо малко предистория и кое е истина, защото където има дим, там има и огън... И до къде стига истината и започва измислицата.

Да- действително мозъкът е в състояние да предостави гледка от страни сякаш. Знае се отдавна от науката. Открито е при изследване на епилепсията- eлектростимулирането на определени части на мозъка е карало хората в някой случаи да “виждат себе си отстрани” – отгоре, отпред или отзад, което често пъти е било съпроводено с усещането, че не са само те, а и че някой ги наблюдава. Резултатите са били публикувани в 2004 година в списание British Medical Journal.

Това обаче не е излизане от тялото, а е дело изцяло на мозъка, който на база видяното през очите продуцира едно външното изображение на тялото в съзнанието. Тази особеност на мозъка може да се прояви при определени условия и да- при операции или някакви определени ситуации- човек може да се види "отстрани" и сякаш излязъл от тялото си. Само дето не е излизал всъщност никъде, а са активирани определени части от мозъка, на които не им е характерно да са активирани по принцип и те предоставят нетипичната гледна позиция.

Съответно на находчивите шарлатани това им се видяло удобен начин да печелят пари - само трябвало да поукрасят истината с известно количество лъжи, за да я направят привлекателна за незапознатите с какво си имат по-точно работа.

Защо излизането извън тялото е лъжа- защото ако се съберат всички любители на излизането извън тялото, даде им се непознат адрес на произволно заведение и се накарат любителите на излизане вън от тялото да си направят въпросното "излизане" и да опишат какво се случва на адреса в него момент, а после човек от адреса също каже какво се е случвало и... И ще се окаже, че няма "излезнали вън от тялото си", които да са познали верния отговор. Ако изобщо успеем да съберем на едно място любители на излизане от тялото с такава задача- понеже скромният ми практически опит показва, че като дойде моментът да демонстрират на практика въпросното си умение и същите се изнизват да бягат с поне 500 км/час.

Уточнение- при ясновидския транс се наблюдава света, но не е излизане от тялото и не трябва да се бърка с излизане от тялото.

- Срещи със същества в астрал, етер и прочие.

Както писах по-горе, активирането на усещането за излизане от тялото често е съпроводено и с усещане, че човек не е сам. Но... Опитът ми като маг, движещ се сред такива среди, показва, че хората въобще не са стигали до състоянието, описано от медицината, а им е прилаган един друг номер, с който са убеждавани, че уж излизат извън тялото си и дори се срещат с разни я същества, я сили и други подобни. Най-често хората са заблуждавани от булевардни книги за магия и окултизъм да изпадат в състояние на медитация или на автохипноза и да си изфантазират излизане от тялото с цел срещи със същества. И поради което и цялата им среща със "съществата" (били те ангели, демони, същности или друго) е една фантазия, която протича в това нетипично за съзнанието им състояние. Неразпознаването на фантазното преживяване вкарва доста хора в големи филми, от които трудно излизат или изобщо не успяват да излезнат.

Непознаването на видовете трансове, неспособността да се отличи кога е достъпена реалността и кога има фантазия, са успешно използвани от мошениците, за да си продават книгите- когато се получи някакъв резултат, пък бил той и подвеждащ, това прави книгите на даден шарлатан по-продаваеми.

Нека се има предвид, че истинското знание за магията и реалните умения в магията- това не се добива чрез закупуване на книга от улицата.

Модерното на шарлатаните е- да се казва, че се излиза в астрал или в етер (и подобно).

Астралът (от астра - звезда- т.е. ходене до звездите) е измислен от Блаватска и измислицата е допълвана от още други след нея до степен сега мнозина да считат, че не ходят до звездите, а някъде в "тънки" подсветове на нашия си свят или в парарелни реалности, или- каквото там е излъган от булевардните си четива.

Астралният свят или астралът (както и подобните нему) е несъществуващ свят, в който се "попада" след изпадане в транс- медитативен или автохипноза (т.е. изпадане в транс, който не е магически и не достъпва реалността).

Историята на измислицата за астрал е следната- Блаватска е руска шпионка и е измислила астрала като чудесно средство да придобива секретна информация. Заради това и е било забранено да стъпва в някои държави. Техниката за крадене на информация по този начин е успешно използвана примерно върху Алфред Пърси Синет- говорител на британското правителство в Индия, който бил доста суеверен и било лесно да го заблуди. Синет бил вкарван в състояние на автохипноза, принуждаван да издава секретна информация, а след това му било внушено от Блаватска, че се е срещал със същества от звездите.

По-късно измамата на Блаватска се харесала на булевардните автори на книги за магия и окултизъм, като те оставили автохипнозния транс до равнище - срещи с "астрални същества", за хаос магията- егрегори, мисло-форми и прочието.

Другото любимо на шарлатаните място за псевдо-излизане от тялото е етерът. Етерът, към който е развита всъщност идеята на Блаватска за астралния (звезден) свят, е взет като идея от една доказана за грешна по-стара представа на физиците за Вселената. И по-точно- представа на физиците за Вселената от 19 век. В оригиналния си вид от преди няколко века- етерът представлява особена еластична и несвиваема течност, с която се е свързвало разпространението на светлината, като се е приемало, че етер има и в твърдите тела- думата етер е заета от питагорейците, които го възприемали като една от стихиите и го обозначавали с додекаедър (многостен с 12 стени). Т.е. излизането в етер е поредното шарлатанство, с което авторите на булевардните книги за магия и окултизъм си служат, за да правят печалба. Понеже истината не е приятна, за етера шарлатаните пренаписват историята и може да се прочете, че етер е какво ли не (от фин подсвят на нашия, през паралелен на нашия свят, та до квантова плазма и прочие подобно.

ОПАСНОСТ при фантазиите за излизане вън от тялото-
Основното, което трябва да се знае в случая е, че трансовите състояния от вида- медитация, автохипноза, които са основа за излизане в астрал, етер и подобно- категорично не водят до излизане в никакви други светове. Те предизвикват фантазни преживявания, които могат да увредят психиката, ако се бъркат продължително време с реалност.

Техника за овладяване на осъзнато сънуване по Питър Карол.

Първо се подготвя тетрадка и писалка- те се държат близо до мястото за сън и са винаги там. Записват се всички детайли на съня веднага след събуждане. Самата техника се състои в това, че преди заспиване се избира тема за сънуване- за начинаещите се препоръчва да е да се види на сън някакъв обект (реален или въображаем), а като се напредне и да се усложнява това, което се цели да се сънува. Задаването на обект или на тема за сън се постига чрез визуализация на желаното преди да се заспи. Може да се ползват и сигили.

Усвояването на осъзнатото сънуване изисква много време и затова няма да се задълбава в практикума по хаос-магия. Давам темата за осъзнатото сънуване по-скоро като информативна. А за който се интересува от сериозни занимания с осъзнато сънуване и има достъп до закритите секции- може да се включи в практикума за осъзнато сънуване, където всичко е много по-добре структурирано и подробно описано.

Автор: The Shadow


Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.
 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » ХАОС МАГИЯ » LIBER MMM » Осъзнато сънуване- част 4
Page 1 of 11
Search:


magiata.ucoz.com © 2017