Какво е станало със змиеподобните богове? - Форум за магия и окултизъм

Понеделник, 23.Яну.2017, 10:53 PM

Здравейте Гост | RSS
Магията - практика и самоусъвършенстване

Начало | Какво е станало със змиеподобните богове? - Форум за магия и окултизъм | Регистрация | Вход

[ Ново във форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Forum moderator: theshadow 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » МИСТЕРИИ » Какво е станало със змиеподобните богове?
Какво е станало със змиеподобните богове?
chimeraDate: Събота, 11.Dec.2010, 12:17 PM | Message # 1
Админ
Group: Администратори
Messages: 492
Reputation: 22
Status: Офлайн
Статистическите проучвания за предпочитанията на хората показват, че змията е доста непопулярно животно. Тя е призната за най-малко симпатичното същество от максимално число запитани- 27 %. Срещу паяка, заемащ второ място, се изказали 9,5% от запитаните. При тази ненавист, която хората изпитват към змиите, не може да не се изумим, че те са били свещен символ на много от древните цивилизации.

На снимката: Наги, в индийската митология полубожествени същества със змийски тела и една или няколко човешки глави.

От къде идва цялата тази ненавист?

Ненавистта към рептилиите при християните вероятно е обяснима: нали Господ е проклел змията-искусител, уговорила Ева да вкуси от забранения плод на Дървото на познанието на доброто и злото, което имало за човешкия род неприятни последствия. Това проклятие било зафиксирано в Библията, чрез която са възпитавани много хора, от които почнало да има последствия за змийския род.

Впрочем, повечето учени считат, че отвращението към змиите се корени по-скоро в психологията на човека, отколкото в различните вярвания. И е предизвикано от пълното отсъствие у змиите на антропоморфни черти. Най-лошите врагове ги наричаме коварни змии, отровни или пълзящи гадове, усойници и как ли не още в този дух натам.

На където и да хвърлиш поглед- змия!

В Ирак, древната люлка на цивилизацията, около града Шейх-Ади се намира храмът на йезидите, вратите на който са украсени с изображения на змии. Тук е основан център за религиозно посещение на хиляди номади - йезиди. Самите йезиди считат, че змията е най-могъщата сила на земята- носител, както на добро, така и на зло.

Аборигените от Австралия пазят легенди за змиите в своите «митове за сънищата», в които се разказва за сътворението на света. В централните райони на Австралия и днес може да се намерят изображения на великата богина - Змията-Радуга, която преди много векове назад изпълзяла от северното крайбрежие и по пътя си създавала реки, планини и хора.

Жителите на Изтока имат особено отношение към змиите. В Тибет, например, свещените тръби на монасите се украсяват с изображения на рептилии, а в Непал, в местността, наречена Буданилканта, има тайнствена статуя на бог Вишну, спящ в басейн на легло от змии.

Древните египтяни считали змията за свещено животно. До нас са достигнали изображения на чифт змии, увенчаващи две царски корони – на Горен и на Долен Египет. Фараоните често били изобразявани със змии на челата, а един от свещените символи било изображението на две змии на фона на диск, предполагаемо слънчев.

Със също такава огромна почит се ползвала змията и в съседната с Египет страна Куш (Нубия). Нубийските царе и царици са изобразявани обикновено с корони, увенчани с царската емблема - кобрата. Грънчарите правили глинена посуда, която украсявали със символи - крилати змии.

В митологията на ацтеките се описва сцената на създаването на човека от пернатия змей Кецалкоатъл, на който помагала жената-змия Чихуакоатл. В древната столица на ацтеките- Теночтитлан (сега град Мексико), свещените места са украсени с главите на пернатия змей, а входа на храма на Кецалкоатъл се пази от гигантски камък с формата на главата на змия с отворени челюсти. Подобни изображения на змии при ацтеките има и в много други свещени места, например в Теотиу-акан в Мексико.

Древните маи също се поклонявали на пернатия змей, който наречали Кукулкан. В цяла Централна Америка, в населените места на ацтеките, маите, толтеките, са намерени рисунки, които изобразяват влечуги.

В Индия и до сега съществува култът към нагите - силни същества с тела на змиии и една или повече човешки глави. В индийските източници нагите са назовани "божествени змии" и на тях е посветена обширна поредица от митове в първата книга на Махабхарата. С корена на "Нага" е свързан голям брой индийски топоними.

Свалянето от пиедестала

Изброяването на древните змиебогове, на които нашите предци са се покланяли в различни части на света, може да продължи, но и без това е ясно, че нито едно създание не е привлякло толкова голямо обществено внимание, колкото змиите. Едва ли всички от тези култове към змиите са възникнали независимо едни от други, а по-скоро те имат един източник. Но защо древните богове са били свалени от пиедестала си и предадени на проклятие?

На флагове, гербове и монети

Да се потъпкват змиите става добра традиция - представете си Медния конник, чиито мощен кон вече трети век тъпче бронзовото влечуго. Но конят е частен случай. Повечето пъти е изобразен орел, сокол или ястреб, в зависимост от това какво хищно пернато обитава в тази или онази част на света.

Личният герб на Туркменбаш на туркменска монета изобразява петоглав орел, който държи в своите нокти двуглавa змия.

Държавният герб на съвременна Мексико е орел, раздиращ с нокти змия.

В Сан Августино, в Централна Колумбия, най-голямата статуя представлява птица, която кълве змия.

Символ на специалния отряд, установен от атаман Г.М. Семионов е бил меден посребрен двуглав орел без корона, държащ в ноктите си змия.

Откъде е тази символика?

Сцените за разправа със змиите са част от християнската традиция, която се позовава на Св. Георги, пробождащ със своето копие или дракон, или змия.

Въпреки това от по-рано елинските монети са също сечени с изображение на орел, биещ се със змия. В скитското изкуство пък сокол се бие със змия.

В египетския митология бог Хор е под формата на сокол или е изобразяван като човек с глава на сокол. Той се бие със Сет и го побеждава. Но интересното тук е, че в някои митове Сет е идентифициран със злонамерената змия Апофис.

На знаменития фриз на Пергамонския олтар е изобразена битката на боговете със змееноги гиганти. Един от подвизите на Херакъл (в римската митология е известен като Херкулес) е победа над Лернейската хидра, а на Персей - над Медуза Горгона.

Във ведическата традиция, орелът е известен като божествен пратеник и той често е изобразяван като птица, която напада змия.

В ацтецките легенди за войната на боговете, Уицилопочтли и поддръжниците му побеждават Кецалкоатъл. Пернатата Змия оставил Централна Америка, отплавайки заедно с група свои подръжници в Юкатан в "плътта на влечугите". След това, в новата столица на ацтеките Еночтитлан са били построени две величествени статуи, които да служат като охрана на Храма на Орлите. Те изобразяват ужасни човеко-птици, злобни лица, които гледат изпод човките на гигантски орли. Освен тях, археолозите са намерени и множество изображения на летящи богове, плаващи под - всяващи ужас нови властители на света.

Орелът побеждава змията

Поради каква причина е започнала войната между боговете, в която хората вземали участие както на страната на "змия", така и на страната на "орлите"? Има различни версии, но никоя от тях не изглеждат достатъчно убедителна. Каквото и да е било, новите богове спечели навсякъде!

Остава да се напомни за Кецалкоатъл, който според митовете, донася в Мексико писмеността и календара, открива тайните на изцелението, зидарията, математиката, металургията, и астрономията. Той учи хората да отглеждат царевицата и да го почитат. Пернатата Змия забранява човешкото жертвоприношение и когато след неговото отпътуване, кървавият ритуал е възстановен, хора с тъга си спомнят за времето на царуването му.

В крайна сметка Кецалкоатъл и другите змеебогове са били изоставени.

автор: Глеб ЧЕРНОВ

 
CathDate: Четвъртък, 26.May.2011, 4:19 PM | Message # 2
**
Group: Блокирани
Messages: 37
Reputation: 2
Status: Офлайн
Авторът тук прави доста сериозна грешка, приравнявайки всички образи на змията в един. Боговете със змийски характеристики, както и змията, като свещен символ, са тачени все още по целия свят. Дори аз почитам божества свързани със змията и познавам десетки хора, които също го правят, така че този реквием, който г-н Чернов е написал е малко нереален.

Evil is a point of view.
 
pres0Date: Неделя, 27.Oct.2013, 11:43 PM | Message # 3
*
Group: Потребители
Messages: 16
Reputation: 0
Status: Офлайн
Ако не греша много от образите изобразяват Универсалния Агент .. поне според Розенкройцерската интерпетация на Вишата Магия и Кабала

Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта Ми е наистина храна, и кръвта Ми е наистина питие. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него" (Йоан. 6:53-56)
 
BLOT17Date: Сряда, 19.Aug.2015, 10:51 PM | Message # 4
*
Group: Потребители
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Офлайн
Змиеподобните богове ? Може би иде реч за рептилиите . Ами в ДНКто ни има  % от тях . При някои повече, други по-малко .
Какво да е станало с тях ? Борят се за надмощие все още и то доста успешно . Уж хората се имат за Върха на сладоледа ама всеки е щастлив за кратко или изобщо не е . Страхотен връх , няма що smile . Както беше казал не помня кой , хората са страхотна ферма за енергия . Като кравички ама вместо мляко и месце произвеждаме друг тип храна .


Тук сме едва няколко лета ...
 
GodsmackDate: Четвъртък, 20.Aug.2015, 7:12 PM | Message # 5
********
Group: Потребители
Messages: 524
Reputation: 13
Status: Офлайн
BLOT17, обичаш да гледаш филми от този род wink

само онзи който е познал болката може да оцени
 
BLOT17Date: Неделя, 23.Aug.2015, 8:27 PM | Message # 6
*
Group: Потребители
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Офлайн
Обичам само ако видя нещо което като го пресея пасва в "общата картина" или просто нещо интересно което виждам между редовете . Запален по филми на такава тема изобщо не съм ...

Тук сме едва няколко лета ...
 
theshadowDate: Понеделник, 24.Aug.2015, 11:34 AM | Message # 7
Админ-ДИКТАТОР
Group: Администратори
Messages: 4980
Reputation: 93
Status: Офлайн
"Може би иде реч за рептилиите ."

Не мисля, че Дейвид Айк (онзи- с книгата за рептилиите- рептилиите са съвременна измислица) е бил жив по времето на измислянето на змиеподобните богове...


Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.
 
FireSunDate: Tuesday, 23.Feb.2016, 2:27 AM | Message # 8
*
Group: Потребители
Messages: 2
Reputation: 0
Status: Офлайн
Как какво?! Чакат Ragnarök, да хапнат дървото...
 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » МИСТЕРИИ » Какво е станало със змиеподобните богове?
Page 1 of 11
Search:


magiata.ucoz.com © 2017