За великденското яйце - Форум за магия и окултизъм

Сряда, 18.Яну.2017, 1:31 AM

Здравейте Гост | RSS
Магията - практика и самоусъвършенстване

Начало | За великденското яйце - Форум за магия и окултизъм | Регистрация | Вход

[ Ново във форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Forum moderator: Цеци_Вихронрав 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ » За великденското яйце (какво да правим със старото?)
За великденското яйце
myselfDate: Събота, 16.Apr.2011, 9:22 AM | Message # 1
Админ - Серсем
Group: Администратор
Messages: 1275
Reputation: 69
Status: Офлайн
Наближава Великден, ще боядисваме перашките и - предлагам, който има впечатление, какво се прави със старото яйце, да сподели. Тук само нахвърлям няколко "варианти", съвсем накратко, как постъпват в различни краища на България с "ланшното" великденско яйце (първото, червеното).

Първото, боядисано в червено, великденско яйце (някои го освещават в църква), се поставя пред икона в дома ви. Стои там до следващия Великден.

В Четвъртъка, след като боядисате първото (ново) червено яйце, старото се чупи и се оглежда съдържанието му.
Ако е цяло (по принцип, така трябва да е - сякаш току-що е сварено), означава, че предстоящата година ще е добра - в такъв случай, по различните места в БГ - яйцето или се дава на кокошките, да го изкълват; или се заравя на нивата, за богата реколта, в обора - за умножаване на добитъка; или се заравя в мравуняк - пак за берекет. Вариантите са много, но все - свързани със "даване" на Земята - щом яйцето е "добро".
Ако яйцето е вмирисано (обикновено е такова, ако е било пукнато) или "изкуфяло" отвътре, се хвърля в река, като се нарича - водата да отнесе ....

П.П. Във всяко селище си има различни обичаи, свързани с първото великденско яйце, различни наричания върху новобоядисаното, върху миналогодишното...Всички са свързани с идеята, да предизвикат плодородна година и да се попречи на болести, мор по добитъка и хората, да споходят дома... Предлагам да разкажете, ако по вашия край има нещо специфично, свързано с наричанията върху яйцето.


Мога да ви кажа истини, не мога да ви дам разбиране.
Последната Истина е, че не съществува никаква магия.
 
theshadowDate: Tuesday, 19.Apr.2011, 8:23 PM | Message # 2
Админ-ДИКТАТОР
Group: Администратори
Messages: 4960
Reputation: 90
Status: Офлайн
Quote (myself)
(някои го освещават в църква)

Странно действие е това с църквата. Все пак боядисването на яйца е езичество, а не християнство. Копирам за удобство нещо, дето по принцип си го зная:

"Според някои изследователи думата „перашка” (бурак) идва от праславянското „пер” – „бие град”, „удря гръм”. От своя страна тази дума произлиза от още по-древната „квер” – дъб. От нея води корените си и името на древния бог на грамотевиците Перун. Полабските славяни наричат четвъртък „Перундун” – „Перунов ден”. Тогава се правели ритуали против грамотевици. Може би затова до ден днешен яйцата се боядисват в четвъртък. "

Из umma.blog.bg

Частта с гадаенето за плодородието при чупенето на старото яйце, пак е извадка от култа към Перун- главният бог, повелителят на дъждовете, дето отговаря по тази линия и за плодородието.

Не харесвам смесиците от християнство и езичество, които християнската църква толерира. Предпочитам езичеството. Идва ми по-чисто, по-искрено като вярвания, отколкото християнството и плагиатстванията му.


Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.
 
MIMDate: Петък, 16.Сеп.2011, 3:09 AM | Message # 3
******
Group: Потребители
Messages: 188
Reputation: -1
Status: Офлайн
но синкретизма е познат във всяка религия,неминуемо е.
 
myselfDate: Петък, 16.Сеп.2011, 9:50 AM | Message # 4
Админ - Серсем
Group: Администратор
Messages: 1275
Reputation: 69
Status: Офлайн
Няма "смесване" между християнство и езичество. Самото християнство за мен не е религия, а смесица от вярвания. Дори идеята за един върховен бог е копи-рейстната от Египет - въведена от Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон) - десетият фараон от Осемнадесета династия на Древен Египет - като религиозна реформа в 6-та година на управлението му. Той налага култа към ново върховно божество — слънчевият бог Атон и в негова чест приема името Ехнатон - Угоден на Атон. Целта е била, да подкопае могъществото на жреците на Амон-Ра в Тива.

Ехнатон обичал съпругата си Нефертити , но от брака им се раждали само дъщери (шест на брой); фараонът нямал син/наследник на трона. Затова си довел нова съпруга, нубийската принцеса Ка, от която се ражда Тутанкамон. След смъртта на Аменхотеп сина му - Тутанкамон наследил хаоса, оставен в страната. За да го преодолее, той върнал старата столица и религия и се прекръстил от Тутанатон на Тутанкамон, а сестра му и негова съпруга от Анхесенатон на Анхесенамон. Учени от Египет, Италия и Германия са изследвали ДНК проба от мумията на владетеля и установили, че е умрял от малария. Освен това, момчето-фараон имало генетично костно заболяване и много тежко счупване на крака. Установено било също, че бащата на Тутанкамон Аменхотеп и майка му били брат и сестра. Според учените кръвосмешението е водело до много по-тежки заболявания у следващите поколения.

Т.е. - след като "заимствали" идеята за един върховен бог, християнстовто продължило в същия дух - да "заимства" от всички други това, което не може да пречупи, да го прави част от "религията" християнство. Накратко - християнството е една компилация от всички възможни вярвания и традиции, до които е имало достъп. Същото важи и за много от заварените по нашите земи стари традиции и ритуална обредност, включително и великденските перашки.


Мога да ви кажа истини, не мога да ви дам разбиране.
Последната Истина е, че не съществува никаква магия.
 
MIMDate: Понеделник, 26.Сеп.2011, 1:18 AM | Message # 5
******
Group: Потребители
Messages: 188
Reputation: -1
Status: Офлайн
моно и политеизма са отделна супа
всяка религия е препис и синкретизъм ,на поне 2 предни,ае,да му мислят религиозните..аз вярвам!
 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ » За великденското яйце (какво да правим със старото?)
Page 1 of 11
Search:


magiata.ucoz.com © 2017