Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда - Page 2 - Форум за магия и окултизъм

Сряда, 18.Яну.2017, 1:30 AM

Здравейте Гост | RSS
Магията - практика и самоусъвършенстване

Начало | Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда - Page 2 - Форум за магия и окултизъм | Регистрация | Вход

[ Ново във форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 2 of 2«12
Forum moderator: theshadow 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » КАРЛОС КАСТАНЕДА » Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда
Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда
posledenDate: Неделя, 18.Сеп.2016, 6:36 PM | Message # 16
**********
Group: Практици
Messages: 1648
Reputation: 73
Status: Офлайн
smile

Не нося броня.
 
BlackwolfDate: Неделя, 18.Сеп.2016, 9:39 PM | Message # 17
***
Group: Модератори
Messages: 70
Reputation: 16
Status: Офлайн
Quote theshadow ()
Как беше- Дон Хуан е всъщност другото име на университетската библиотека...
 Дон Хуан живее в библиотеката на Калифорнийския университет.  tongue

За това откъде Араня (да го наричаме с истинското му име) е черпил сведения е доста подробно писано в различни книги. Вземал е от много както източни, така и западни източници.

Ричард Де Мил (впрочем племенник на С. Блонт Де Мил) е написал две книги още през 70-те години. Той прави както собствено разследване, така и дава интервютата си с редица психолози, антрополози, мистици (като напр. Ричард Алперт, известен като Рам Дас) и т.н. Тези хора (с преки цитати) показват от кои автори какво е взаимствал нашия човек Араня.
Тези книги са "Castaneda's Journey: The Power and the Allegory" (1976) и "The Don Juan Papers: Further Castaneda Controversies" (1980).
Много са интересни, макар и малко тежки за четене поради многото препратки към литература.

Има една книга на български -  Кристоф Бурсейе "Карлос Кастанеда: Истината за лъжата" (2005), както и книгата на съпругата на Араня - Маргарет Кастанеда "Магическо пътуване с Карлос Кастанеда", в която не е особено благоразположена към бившия си съпруг.  wink

В Колибката има и още един филм - Carlos Castaneda - Enigma Of A Sorcerer / Карлос Кастанеда - Загадката на един магьосник (2004).
Авторите в него се опитват да са неутрални, като дават думата както на фенове, така и на противници.
 
AgenaDate: Понеделник, 19.Сеп.2016, 1:25 PM | Message # 18
******
Group: Специален достъп
Messages: 222
Reputation: 6
Status: Офлайн
Шадоу,благодаря ти,че отвори тази тема.Има двама езотерици,които определено не са сред любимците ми-Кроули и Кастанеда.Единият наркоман,пребиващ бременната си жена и оставящ я да се оправя сама из планините,въпреки някои достижения в облатта на сексуалната магия,които обаче са взети от източни практики.И другият е Кастанеда-случвало ми се е да виждам мъже,които покрай четенето на неговите книги по две-три години не бяха правили секс/представете си какво е да ходиш с такъв товар върху себе си smile ))/,той пък,от своя страна,действително е бил с тежки болести-мисля,че бяха рак на панкреаса,диабет и поради тази причина вземащ и наркотици...И не е успял да се излекува,въпреки магическите си умения.
 
BlackwolfDate: Понеделник, 19.Сеп.2016, 5:07 PM | Message # 19
***
Group: Модератори
Messages: 70
Reputation: 16
Status: Офлайн
Трудно е да се излекуваш с измислени магически умения...

Message edited by Blackwolf - Понеделник, 19.Сеп.2016, 5:08 PM
 
AgenaDate: Понеделник, 19.Сеп.2016, 9:04 PM | Message # 20
******
Group: Специален достъп
Messages: 222
Reputation: 6
Status: Офлайн
Цялото това безумие не спира с Кастанеда,продължава с Тайша Абелар,чиято съдба е една голяма неизвестна.Смята се,че тези последователи на Кастанеда са извършили масово самоубийство някъде из пустините,но това не е съвсем сигурно,тъй като тела не са открити.Някак смехотворно е да ти излиза сияние от половите органи,с извинение...За мен единственото ценно нещо ,което съм правила е прегледа на деня.Не съм се връщала за дълъг период от време наведнъж назад,защото е доста тягостно и мъчително.По-малко обременяващият вариант е да си направиш равносметка на изминалия ден,да се опиташ да анализираш ситуацията/лично аз,повече харесвам Гурджиев,отколкото Кастанеда и смятам,че това,което  се експонира-да се гледаш все отстрани като наблюдател,в реалния живот няма как да се осъществи.И минута да успееш да се гледаш така,това е някаква победа.Затова по-уместният израз е "анализ на деня".Това,което добавям към прегледа на отминалото време е възхищението-търся си кумир,на който да се възхитя за нещо и той да е реален човек:например,на някой спортист за постиженията му,на някоя жена-заради изтънчения вкус и т.н.Това,заради което съм се възхитила,се опитвам да го наглася за себе си и го копирам.На мнение съм,че практиките на Кастанеда частично могат да се ползват,но с големи резерви и силно трансформирани.И че тази система не трябва да е единствената,която като езотерик ще следваш,защото можеш буквално да полудееш/същото се отнася и за кроулианците/.Просто трябва да допълниш друга традиция с част от тези практики.

Message edited by Agena - Понеделник, 19.Сеп.2016, 9:07 PM
 
Форум за магия и окултизъм » Отворена дискусия » КАРЛОС КАСТАНЕДА » Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда
Page 2 of 2«12
Search:


magiata.ucoz.com © 2017